Plesni solisti

 Plesni  solisti  logoPlesni solisti naziv je umjetničke organizacije čija je djelatnost pripremanje, prikazivanje i izvođenje koreografija suvremenog plesnog izraza i glazbeno-scenskih djela, te autorskih projekata. Samim su time Plesni solisti postali važan čimbenik kazališnog života Zagreba i Hrvatske, a osim što se bave problematikom moderne plesne umjetnosti, njenog kontinuiteta i razvoja, zauzimaju se i za razvoj plesne edukacije općenito.

Edukativan program započinje u dječjim vrtićima i nastavlja se u osnovnim školama do kraja četvrtog stupnja (četvrtog razreda). Učenici koji ostvare zapažene rezultate upućuju se na daljnje obrazovanje u Školu za suvremeni ples Ane Maletić, koja traje osam godina. Po završetku ritmičke škole i stečenom zvanju profesionalnih plesača i koreografa suvremenog plesnog izraza, edukacija nije završena. Neki se mladi ljudi odlaze usavršavati na inozemne akademije za ples, dok neki ostaju u Hrvatskoj i fokusiraju svoj plesački i koreografski razvoj kod Plesnih solista, kroz eksperimentalne programe pod vodstvom naših i stranih plesnih umjetnika i pedagoga.

Profesionalni status kao plesač, koreograf ili plesni pedagog nije lako steći. Potrebno je zadovoljiti stroge kriterije ulaska u Zajednicu umjetnika Hrvatske, što mogu samo rijetke osobe, obdarene nizom sposobnosti.

Plesni solisti, kao organizacija koja vjeruje u postojanje i napredak plesne umjetnosti u Hrvatskoj, ravna se načelom svrsishodnog rada i cjelovitog zalaganja na polju razvitka fizičkog potencijala plesača koji se može stalno proširivati u rasponu svojih mogućnosti, te koreografskog uspona, stvarajući sve obilniju građu plesnog vokabulara. Snažnom poticajnom energijom ostvaruju se zapaženi rezultati i u radu s djecom. No kako već znamo, postoji opasnost da utrka za najvišim rezultatima postane sama sebi svrhom. Stoga je dobro oslanjati se na ono pravilo koje koje kaže da je plesanje način izražavanja, mišljenja i življenja, a natjecanje je poticanje stvaralačkih snaga, da se dođe do ostvarenja zamišljenog.

Razvijanje kreativnih sposobnosti, sposobnosti pažnje i koncentracije na zadatak, poštivanje discipline u grupi, kao i marljivosti i požrtvovnosti, što su preduvijeti za ostvarivanje viših ciljeva, zadaci su koje mi, plesni pedagozi, rado pokušavamo ostvariti.

Jasminka Neufeld Imrović
umjetnička voditeljica

Koristimo kolačiće kako bismo neprestano poboljšavali funkcionalnost i dizajn web stranica. Nastavljanjem pregleda naših stranica prihvaćate korištenje kolačića.

Više o korištenju kolačića >>

Prihvaćam Izbriši kolačiće Napusti stranicu